Καλό θα ήταν να μην κάνετε συλλογή βοτάνων μετά από βροχή γιατί η γύρη…
«ΕΝΑ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΒΟΤΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΤΟ ΕΛΚΟΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: HYPERICUM PERFORATUM
ΧΡΗΣΙΜΑ ΜΕΡΗ: Τα άνθη.
ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ: Σε έναν τόσο ευλογημένο τόπο όπως είναι η Χαλκιδική, δεν θα μπορούσε να λείπει αυτό το ανεκτίμητο βότανο. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι. Από τις παραλίες μας μέχρι και την κορυφή του Χολομώντα.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το ύψος του είναι 50 – 80 cm. Τα άνθη του έχουν κίτρινο χρώμα και αν τα τρίψετε στα χέρια σας αφήνει κόκκινη χρωστική (υπερικίνη).
ΙΣΤΟΡΙΑ: Οι πρώτοι Χριστιανοί το ονόμαζαν «το βότανο του Αγίου Ιωάννη» (St. Jones worth) προς τιμήν του.
Τον 1ο αιώνα ο Πλίνιος το χορηγούσε ως αντίδοτο σε δηλητηριώδη δαγκώματα φιδιών και ο Διοσκουρίδης το έβαζε πάνω σε πληγές και εγκαύματα, για γρήγορη επούλωση.
Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι έδιωχνε τα δαιμόνια και τα μάγια.
Παραδοσιακά οι βοτανοθεραπευτές το χρησιμοποιούσαν για προβλήματα νευρικής φύσης, π.χ. άγχος, αϋπνίες και κατάθλιψη.
Οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου το παρασκεύαζαν σε λάδι και το χρησιμοποιούσαν σε τραυματισμούς για να σταματήσουν την αιμορραγία. Έτσι ονομάστηκε σπαθόχορτο.
ΕΡΕΥΝΑ: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences δείχνει ότι η υπερικίνη που περιέχει το σπαθόχορτο βοηθά στη διέγερση του ανοσοποιητικού και κατά συνέπεια φάνηκε χρήσιμο κατά του ιού του H.I.V. και του AIDS.
Επίσης ο ρόλος της υπερικίνης συνεχίζεται με θαυμαστά αποτελέσματα απέναντι στην κατάθλιψη και στις διαταραχές που προκαλεί η εμμηνόπαυση.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Το σπαθόχορτο θεωρείται ένα αντικαταθλιπτικό, αντισπασμωδικό, στυπτικό, ηρεμιστικό παυσίπονο και επουλωτικό βότανο. Διεγείρει την χολή και έχει αντιιική δράση.
Το λάδι ή το τσάι του βοτάνου βοηθάει εσωτερικά, στα έλκη του στομάχου/ δωδεκαδαχτύλου, στις ξινίλες, στα παράσιτα του εντέρου, στον βήχα και στην βρογχίτιδα. Προάγει ανοσοδιέγερση με αποτέλεσμα έναν πιο ανθεκτικό οργανισμό απέναντι σε αρρώστιες. Σημαντικός ο ρόλος σε νευρικές παθήσεις.
Εξωτερικά (λάδι ή αλοιφή) εφαρμόζεται σε πληγές, εγκαύματα, τσιμπήματα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη και στον έρπητα ζωστήρα. Με μασάζ καταπραΰνει πόνους αρθρώσεων και μυών και διάφορα δερματικά προβλήματα. Αποτελεί ένα άριστο φάρμακο πρώτων βοηθειών για οικιακή χρήση.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΠΑΘΟΛΑΔΟΥ: Σε ένα γυάλινο βάζο ή μπουκάλι βάλτε άνθη σπαθόχορτου, τόσα όσα να καλυφθούν από το ελαιόλαδο που θα βάλετε μέσα. Σφραγίστε το κι αφήστε το στον ήλιο 40 μέρες, καλυμμένο με πανί. Έπειτα στραγγίστε το και φυλάξτε το για εσωτερική ή εξωτερική χρήση.
Για κάθε περίπτωση 1 – 3 κουταλάκια λαδιού είναι αρκετά για μια μέρα και 1 – 2 ποτήρια τσαγιού αρκούν για τις παραπάνω παθήσεις.
This Post Has 0 Comments