Skip to content

  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  Η κυκλική εναλλαγή μέρας και νύχτας, ρυθμίζει τους φυσικούς κύκλους του ύπνου και της εγρήγορσης. Η ανατάραξη όμως αυτής της φυσικής διαδικασίας, μπορεί να προκαλέσει οξεία προβλήματα, αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.
  Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κοιμάται περισσότερο το χειμώνα και λιγότερο το καλοκαίρι, διότι αυτό απαιτεί η φύση του.
  Η σωστή ώρα για να ξυπνάμε είναι σχεδόν με την ανατολή του ήλιου και για να κοιμόμαστε, γύρω στις δέκα το βράδυ. Όταν αυτά τα ωράρια διαταραχθούν, πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ορμονικό κύκλο και αυτό σημαίνει πολλά! Αποσυντονίζεται ο βιολογικός ρυθμός και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές, όπως ηπατοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιοπάθειες και άλλα.
  Η μελατονίνη (είναι ένας νευροδιαβιβαστής της επίφυσης) ευθύνεται για τον έλεγχο της αναπαραγωγής, της πίεσης του αίματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και του θυρεοειδούς αδένα. Οι νυχτερινές δραστηριότητες δημιουργούν χάος σε αυτή την ροή, κατά συνέπεια αρχίζει η δυσλειτουργία των συστημάτων.
  Η μελατονίνη συνθέτει την σερετονίνη (την ορμόνη της ευτυχίας ). Από αυτής εξαρτάται η ερωτική συμπεριφορά, η καλή κατάσταση της μνήμης, η ρύθμιση της όρεξης και γενικά, η σωματική και ψυχική ευεξία.
  Η παροδική αϋπνία (διαρκεί μέρες ή λίγες εβδομάδες) δεν είναι ικανή να διαταράξει σοβαρά την υγεία, όμως η χρόνια μορφή της, καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, με σοβαρές συνέπειες. Άλλη μια διαταραχή ύπνου είναι η ναρκοληψία (σπανιότερα ). Χαρακτηρίζεται από κακής ποιότητας νυχτερινού ύπνου και αίσθημα υπνηλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι αιτίες που προκαλούν όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με ψυχοσωματικές ασθένειες ή κατανάλωση αλκοόλ, ή κατάχρηση ουσιών και άλλα.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
  Η χρόνια μορφή της αϋπνίας χρειάζεται λεπτομερή εξέταση, για να προσδιοριστούν τα αίτια που την προκαλούν. Αν η αιτία είναι ο διαβήτης ή η εμμηνόπαυση, τότε με την κατάλληλη αγωγή, θα λυθεί και το πρόβλημα του ύπνου.
  Σε διατροφικό επίπεδο, οι κάψουλες μελατονίνης (φαρμακείο) το ασβέστιο και το μαγνήσιο, δρούνε ηρεμιστικά αν ληφθούν 45 λεπτά πριν τον ύπνο, αλλά μόνο με την καθοδήγηση ιατρού, για να καθορίσει τις σωστές δόσεις.
Η βοτανοθεραπεία υποστηρίζει και βασίζεται στην σωστή διάγνωση, για να είναι αποτελεσματικότερη στο έργο της. Η θεραπεία διαφέρει κατά περίπτωση, ανάλογα με το πρόβλημα.

ΤΑΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΕΙΝΑΙ:
ΧΑΜΟΜΗΛΙ (MATRICARIA RECUTITA): Ηρεμιστικό – καταπραϋντικό – υπνωτικό – σπασμολυτικό.

ΡΟΛΟΓΙΑ (PASSIFLORA INCARNATA): Αγχολυτικό – σπασμολυτικό – κατάλληλο για υστερία – νευρασθένειες.

ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ (HYPERICUM PERFORATUM): Κατάλληλο για νευρική κατάθλιψη.

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ (VALERIANA OFFICINALIS): Ηρεμιστικό – υπνωτικό – κατάλληλο για εξάψεις – νευρικούς σπασμούς.

ΛΕΒΑΝΤΑ (LAVANDULA OFFICINALIS): Κατάλληλη για πονοκεφάλους – ιλίγγους – ημικρανίες – αϋπνίες.

ΛΥΚΙΣΚΟΣ (HUMULUS LUPULUS): Υπνωτικό – ναρκωτικό – κατά-πραϋντικό.

  Μπορείτε να πιείτε 1 – 2 ποτήρια εγχύματος από όποιο βότανο επιθυμείτε (όχι όλα μαζί).
  Επίσης ένα ποτήρι με ζεστό γάλα ή ένα μήλο μια ώρα πριν κοιμηθείτε, μπορεί να σας χαλαρώσουν αρκετά. Βάλτε ωτοασπίδες, κάντε ωραίες σκέψεις και καλή σας νύχτα! Να θυμάστε. Η μελατονίνη αγαπάει το σκοτάδι, οπότε μην ξεχνάτε τα φώτα ανοιχτά.

This Post Has 2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back To Top